«

»

Cze 16

Czy jeszcze ktoś ma piwnicę pod domem?

84Kiedyś podstawą było całe piętro wkopane pod poziom ziemi, żeby móc tam przechowywać jedzenia, czy mieć ogrzewanie. Teraz coraz częściej odchodzi się od tego. Dlaczego tak jest? Pierwsza sprawa to fakt, że żywność jest o wiele bardziej dostępna. Wszystko możemy kupić w sklepie o praktycznie każdej porze roku. A co za tym idzie już nie składujemy marchewek, czy ziemniaków. Bo więcej my się napracujemy, żeby je wyhodować i dobrze przechować, niż są tak na prawdę wartę. Bo zimą kilogram ziemniaków kosztuj około dwóch złotych. Więc pieniądz nie duży, a sprawa jest o wiele prostsza. W piwnicach zazwyczaj też przechowywało się weki. Jednak teraz nawet jak się robi swoje przetworzy, to funkcjonują spiżarki. Są to po prostu pomieszczenia na poziomie reszty domu, gdzie składuje się jedzenie. Zapytacie co z piecami? Wiele osób korzysta z małych gazowych piecyków, które znajdują się w łazience. Kolejna grupa osób korzysta z kominków, które bez problemu można umieścić w kuchni albo w salonie, ponieważ wyglądają reprezentatywnie. Dlatego też to piętro niżej zwane piwnicą nie jest już takie potrzebne. I się go nie buduje.